Het is weer zover. Vannacht gaat de klok een uur achteruit. Achteruit? Echt? Ja! Als het weer achteruit gaat, gaat de tijd achteruit. 'n uurtje langer slapen, dus. Of niet? Veel mensen hebben toch even last van die 'jetlag'. Het bioritme is verstoord en het kost even tijd om weer 'op gang te komen' in deze donkere dagen. Wij geven je graag wat handige tips om de wintertijd te overleven.

1. Probeer overdag zoveel mogelijk daglicht te pakken
Ga naar buiten. Regen? Kou? Wind? Geeft niks! Trek die dikke trui onder die laag stof vandaan, zoek je wandelschoenen op, trek de deur achter je dicht en ga er op uit. Daglicht doet wonderen en frisse buitenlucht maakt slaperig. 'n wandelingetje voor het slapengaan werkt ontspannend en bevordert je nachtrust.

2. Maak het binnen gezellig.
Oké, het is vroeger donker, dat is een feit, maar dat betekent dat je het binnen weer gezellig kunt maken. Dus zoek die kaarsen op, plof op de bank met een dekentje, lees een goed boek en geniet.

3. Wees in balans.
Wat? Hoezo in balans? Met deze donkere dagen ben ik alles, behalve in balans. Zorg dat je, na het instellen van de wintertijd, steeds op dezelfde tijd naar bed gaat en weer opstaat. Eet op regelmatige tijden en luister naar je lichaam. Je zult zien dat je zo gewend bent aan dat uurtje extra.

4. Geniet van de mooie zomerse herinneringen.
Schenk een kop thee voor jezelf in, kies 'n lekker stuk chocolade uit de voorraadkast (Oké, voor deze ene keer is een hele reep ook toegestaan), kruip in die gemakkelijke stoel en haal alle mooie herinneringen van afgelopen zomer op. Laat de thee je niet gloeien van binnen, dan doen de herinneringen dat wel.
Enne... Dat hele wintertijd-gebeuren duurt slechts 5 maanden. Dat is te overzien. Er is hoop.