Fijne Internationale Vrouwendag!

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Drie hoeraatjes voor alle sterke, solidaire, strijdbare heldinnen.
Eind 19e eeuw en tijdens de 20e eeuw zijn kwamen vrouwen steeds meer op voor hun rechten op het gebied van onder andere kiesrecht en arbeidsrecht. En dat mag gevierd worden!
Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. Deze vrouwen protesteerden tegen de slechte werkomstandigheden in de textielfabrieken.
Ook in Europa gingen vrouwen de strijd aan vóór de vrouwenemancipatie en tegen vrouwendiscriminatie. In Duitsland streed de Duitse socialiste Clara Zetkin voor meer vrouwenrechten in haar eigen land. Zij besloot medestanders te zoeken in andere Europese landen en organiseerde een conferentie voor in Kopenhagen. Daar werd het voorstel gedaan om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. In 1978 werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend.

Dit jaar is het thema 'Heldinnen'. Heldinnen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de rechten van de vrouw, voor gelijkheid, voor hun medemens. Je kunt heldinnen herdenken, eren, feliciteren, aanmoedigen of een stem geven.

Voor ons ben jij de heldin. Bedankt dat je er bent. Dat je je op jouw manier inzet voor jezelf, de wereld om je heen, voor een ieder die jou lief is.

We wensen je vandaag een fijne Internationale Vrouwendag.
Zet jij jouw heldin in het zonnetje? We zijn benieuwd!

Benieuwd naar het thema van 2021? In onze nieuwste blog lees je hier meer over.